Tämän hetken hämmentävin someilmiö on vaalea nuori nainen, joka henkii unenomaisesti omaa nimeään ”Poppy” – ja saa sillä Youtubessa 13 miljoonaa katsojaa – Nyt (Finnish)

nyt 10 Jan 2018

https://www.hs.fi/nyt/art-2000005519083.html

10.1. 9:39

Juuso Määttänen HS

”Olen Poppy.” Niin sanoo Poppy, 22-vuotias Youtube-tähti, jonka oikea nimi on Moriah Pereira. Mutta mikä Poppy oikein on? Sitä ei tiedä kukaan.

Jos 2010-luvun kulttuuri-ilmiöt pitäisi tiivistää yhdellä sanalla, se voisi hyvin olla Poppy.

Poppyssa on kyse siitä kaikesta, mitä olisi ollut mahdotonta ymmärtää tai edes ennustaa vielä kymmenen vuotta sitten.

Kuka (tai mikä) siis oikein on Poppy?

Sitä on aika vaikea selittää, mutta näistä videoista saa jonkinlaisen käsityksen.

Poppy on ennen kaikkea sosiaalisen median hahmo. Hahmo, joka videoillaan esimerkiksi syö hypnoottisesti hattaraa, toistaa ”Olen Poppy” -lausetta ja pohtii unenomaisesti, miksi Selena Gomezilla on niin paljon sosiaalisen median seuraajia.

Ensiselittämällä tässä ei ole mitään järkeä. Silti Poppyn suosituimmalla videolla (10 minuutin video, jossa Poppy toistelee lausetta ”Olen Poppy”) on 13 miljoonaa katselukertaa. Monilla muillakin on miljoonia katseluita.

Sen sijaan Poppyn Youtube-seuraajien määrä on piilotettu, mutta Guardianin mukaan viime elokuussa seuraajia oli 679 000.

Kunnioitettava luku sekin, vaikkei sillä vielä lähennellä esimerkiksi edellä mainitun Selena Gomezin seuraajamääriä (2,5 miljoonaa).

Tämä kaikki videoilla, joiden ideaa ei oikeastaan pysty edes selittämään.

Videoita pitää vain katsoa tarpeeksi paljon, että niiden käsittämättömästä tunnelmasta saa kiinni. Sitten Poppya joko alkaa fanittaa – tai keksii itselleen muuta tekemistä. Yllättävän moni on päätynyt ensimmäiseen vaihtoehtoon. Poppylla on oma intohimoinen fanikunta, joka kutsuu itseään ”Poppy Seedseiksi”. Redditissä Poppylle on omistettu oma osionsa.

Poppyn tarina lyhyesti selitettynä on seuraava.

Poppyn oikea nimi on Moriah Rose Pereira, ja uransa alussa hän esiintyi vielä nimellä Poppy Pereira, kunnes siirtyi käyttämään pelkkää Poppy-nimeä.

Nettitietojen mukaan Pereira on syntynyt 1. tammikuuta 1995, ja Guardinin vuonna 2017 julkaistussa jutussa hänestä puhutaan 22-vuotiaana.

Kaikki tiedot Pereiran lapsuudesta ovat kuitenkin epäselviä, koska Poppy on kertonut kaikki vähäiset tiedot aikaisemmasta elämästään noustuaan julkisuuteen Poppy-hahmolla.

Selvää on kuitenkin se, että videoillaan ja julkisissa esiintymisissään Poppy pyrkii näyttämään selvästi nuoremmalta kuin 22-vuotiaalta: ennemminkin esiteini-ikäiseltä lapselta.

Uransa Pereira aloitti vuonna 2014 muutettua Los Angelesiin ja tutustuttuaan Titanic Sinclair -nimeä käyttävään sometaiteilijaan, jonka oikea nimi on Corey Mixter.

Nykyisin Mixter, tai siis Titanic Sinclair, toimii muun muassa Poppyn managerina ja vastaa harvoissa Poppyn antamissa haastatteluissa suurimpaan osaan kysymyksistä Poppyn puolesta. Voi myös päätellä, että Sinclair on hyvin pitkälti vastuussa koko Poppyn erikoisesta hahmosta ja videotuotannosta.

Myös Sinclairin elämäntarina on varsin epäselvä, mutta varmaa on ainakin se, että hän teki suosittuja Youtube-videoita jo 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla – silloin kun Poppya ei vielä ollut olemassa.

Sinclair teki usean vuoden ajan yhteistyötä Mars Argo -nimisen nuoren naisen kanssa. Argon olemuksessa, ulkonäössä ja käytöksessä videoilla on paljon samaa kuin Poppylla. Vuonna 2014 (samaan aikaan kun Poppy muutti Los Angelesiin) Sinclair ja Argo muuttivat Los Angelesiin.

Pian sen jälkeen Mars Argo katosi Sinclairin videoilta kokonaan.

Argon katoaminen ajoittuu käytännössä täsmälleen samaan ajankohtaan kuin Poppyn ilmestyminen Youtubeen, eikä se ole nettikansan mielestä sattumaa.

Netissä riittää salaliittoteorioita Argon ja Poppyn yhteyksistä, mutta selvältä vaikuttaa ainakin se, että Poppy on vain uusi versio Mars Argosta. Tähän viittaa myös se, että Poppy ei suostu kommentoimaan kysymyksiä Mars Argosta ollenkaan haastatteluissa.

Yhtä kaikki, Poppy on vuodesta 2014 lähtien julkaissut Youtubessa erikoisia unenomaisia videoitaan, joiden fanikunta on kasvanut erityisesti viime vuosina kovaa vauhtia.

Samalla kun Poppysta on tullut somessa koko ajan suositumpi, on hän laajentanut kenttäänsä Youtuben ulkopuolelle.

Poppyn ensimmäiset levytetyt kappaleet julkaistiin vuonna 2016, ja lokakuussa 2017 julkaistiin Poppyn ensimmäinen levy Poppy.Computer. Kappaleiden äänimaailma on häiritsevä, jollain tavalla kiinnostavakin.

Jos suosion kasvu jatkuu toivottuna, Poppysta voi hyvinkin tulla ihan oikea pop-tähti. Toistaiseksi siihen on vielä tosin matkaa: netissä on helppo nousta kymmenien tai jopa satojen tuhansien seuraamaksi ilmiöksi, mutta se ei vielä tarkoita sitä, että erityisesti kansainvälisesti olisi erityisen suuri tähti.

Kun Poppy esiintyi Ke$han kaltaisen pitkän linjan tähden lämppärinä, yleisössä ei ollut mitään hajua, kuka erikoinen hahmo oikein on. Seurauksena oli buuausta.

Jos Poppysta jossain vaiheessa tulee pop-tähti, olisi se tietyllä tavalla jotain aivan uutta.

Maailmalla, Suomessakin, on jo lukuisia sosiaalisesta mediasta ponnistaneita artisteja, jotka olivat ensin sometähtiä ja sitten vasta hittimuusikoita.

Esimerkiksi Arttu Lindeman oli ensin suosittu tubettaja, sitten Sony Music palkkasi hänet, ja vuonna 2017 yleisö äänesti hänet Emma-gaalassa parhaaksi artistiksi. Vuoden homoksi viime vuonna valittu suosikkitubettaja Tuure Boelius on myös siirtynyt levyttämään, ja hänen ensimmäinen singlensä nousi aluksi Spotifyssa listojen kärkeen.

Tubettajista artisteiksi nousseissa tähdissä on kuitenkin yleensä ollut se piirre, että he ovat aloittaneet uransa nimenomaan puhumalla Youtube-videoillaan avoimesti omasta itsestään, omasta elämästään ja oman elämänsä tapahtumista.

Tubettajia on alettu fanittaa, koska videoiden katsojat ovat ihastuneet heidän persooniinsa: siihen, mitä he oikeasti (tai ainakin oikealta vaikuttavasti) ovat. He eivät ole levy-yhtiöiden tai managerikoneistojen luomia tähtiä, joiden yksityiselämästä ei tiedetä mitään.

Poppy poikkeaa tästä merkittävästi.

Videoidensa perusteella Poppy vaikuttaa luodulta hahmolta, taideprojektilta, meemiltä… englanninkielisissä artikkeleissa häntä kuvataan sanalla ’gimmick’, jolla on totuttu kuvaamaan nimenomaan keinotekoisesti luotuja hahmoja tai persoonia.

Poppy – tai ainakin häntä edustava Sinclair – ovat toki täysin eri mieltä. Guardianin haastattelussa Sinclair toteaa, että Poppy on täysin oma itsensä ja että esimerkiksi presidentti on yhtä lailla hahmo kuin Poppy.

Poppyn fanit kertovat fanittavansa häntä juuri siksi, ettei hän puhu omasta elämästään, vaan on koko ajan esillä ollessaan Poppy. Siis se hahmo, jona he ovat aina hänet oppineet tuntemaan. Fanit eivät kaipaa mitään muuta.

Ei haittaa, vaikka Poppy saattaa hyvin olla täysin keinotekoisesti luotu, Titanic Sinclair -nimeä käyttävän ja markkinataloutta ymmärtävän taiteilijan kehittelemä projekti.

Videoilla (ja nyt myös keikoilla) Poppy on Poppy. Sinclair uskoo, että se muodostaa paljon vahvemman yhteyden fanien ja esittäjän välille kuin esimerkiksi vanhanaikainen fanitussuhde elokuvanäyttelijän ja tämän fanin välillä.

Jos tarpeeksi moni on samaa mieltä, Poppysta voi hyvinkin tulla omalla tavallaan ennennäkemätön pop-tähti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s